Kolagen je potrebno dodajati v prehrano

Skoraj vsak dan slišimo kaj o kolagenu, tudi to, da ga je potrebno dodajati v prehrano. Pa sploh veste, zakaj je kolagen tako zelo pomemben? Gre za najbolje zastopano beljakovino v našem telesu. Predstavlja namreč skoraj tretjino vseh beljakovin in kar 70 % beljakovin v naši koži. Velja za gradnik vseh veznih tkiv ter je vključen v prav vse telesne strukture. Najdemo ga v koži, kosteh, mišicah, laseh, zobeh, nohtih in skoraj v prav vseh vitalnih organih.

Lahko celo rečemo, da je kolagen neke vrste lepilo, ki naše telo drži skupaj. Zanimiv podatek je tudi ta, da v našem telesu obstaja 28 različnih vrst kolagena, kar je za marsikoga med vami povsem nova in presenetljiva informacija.

S starostjo je kolagena v našem telesu vse manj

Po 20. letu starosti se kolagen v našem telesu prične proizvajati v manjših količinah. Po 25. letu se ga vsako leto proizvede 1 % manj, po 30. letu pa kar 2 % manj. To se navzven pokaže še posebej na naši koži. Ta namreč postaja vse manj elastična, manj prožna, prav tako prične izgubljati vlago.

Ker kolagen z leti pada, se to pozna tudi pri naši prebavi, ki je zato nekoliko slabša. Oslabi se tudi gibljivost sklepov, na koži nastajajo gubice, celulit, ne nazadnje še strije. Nohti postajajo bolj krhki, lasje pričnejo izpadati, so bolj suhi in kažejo le malo življenja.

Kaj pripomore k dodatni izgubi kolagena

To, da je kolagen v našem telesu prisoten v manjših količinah, ko se staramo, je torej dejstvo. Po drugi strani pa lahko k dodatni izgubi kolagena pripomorejo še drugi nekateri dejavniki, na primer stres, nezdrava prehrana, vnašanje velike količine sladkorja, kajenje, uživanje alkohola, prekomerna izpostavljenost UV žarkom.

Pri predstavnicah nežnejšega spola pa je kolagen povezan tudi z menopavzo. V času menopavze ga je namreč v telesu manj.